Kirjoitettu 24.10.2017


Riittääkö 20 vaatetta yhdelle naiselle?

Olen noin vuoden ajan pohtinut ylläolevaa kysymystä; kuinka paljon vaatteita yksi nainen (tai mies) tarvitsee. Enimmillään minulla on ollut noin 150-170 vaatekappaletta, mukaan lukien alusvaatteet, ulkovaatteet, kerrastot jne. Vaikka vaatetta oli paljon, en koskaan löytänyt sopivaa päällepantavaa. Syy ei taatusti ollut liian vähäisissä vaatteissa. Itseasiassa ongelman ydin oli aivan päinvastainen: minulla oli liikaa vaatetta.

Tällä hetkellä minulla on vaatekaapissani 19 henkaria, joista 18 on käytössä (+ 2 päälläni olevaa vaatetta). Yhteensä siis 20 kpl. Siinä on kaikki päällysvaatteeni, eli lyhythihaiset ja pitkähihaiset paidat, mekot, housut sekä hameet. Lisäksi minulla on 12 kappaletta alusvaatteita (2x rintaliivit, 5x alushousut, 5x sukat), 3 takkia (talvitakki, kevät-/syystakki sekä ns. ”hienompi” villakangastakki), yhdet ulkoiluhousut, yksi kerrastoasu, yksi pipo ja yhdet hanskat. Myönnän! Huijasin otsikossa hiukan. Yhteensä minulla on nelisenkymmentä vaatetta, päällystvaatteita on vain 20.


Vaatekaappini koko sisältö.

Kuusi lyhythihaista paitaa.

Kuusi pitkähihaista paitaa (yksi on päällä).

Yksi monikäyttöinen musta hame, sekä neljät housut.

Kaksi mekkoa, yksi shortsipuku.

Kolme takkia ja yhdet ulkoiluhousut.

Kerrastopaita, kerrastohousut, yhdet hanskat, yksi pipo.

Saattaa olla yllätys, että puen joka päivä inspiroivat, istuvat ja mukavat vaatteet päälleni, vaikka vaatteita on niin vähän. Vaikka vaatemääräni on vähentynyt yli sadalla kappaleella, en ole enää aikoihin kokenut fiilistä: ”Mulla ei oo mitään, mitä laittaa päälle.”. Salaisuus tämän takana on kaksiosainen:

 • kaikki vaatteeni ovat suosikkejani
 • en yksinkertaisesti pysty jahkailla, sillä valinnanvaraa ei ole
 • Myös uloslähtötilanteet ovat helpottaneet takkivalikoimani pienennyttyä. Koska vaihtoehtoja on vain ne kolme, jotka aiemmin mainitsin, olen ”pakotettu” valitsemaan sen joka tilanteeseen parhaiten sopii. Eteisen kaappi on keventynyt huomattavasti, joten järjestyksen ylläpito on helpompaa, eikä vie ylimääräistä aikaa tai energiaa (tai hermoja…).

  Voisi kuvitella, että joudun pyykätä monta kertaa viikossa, etteivät puhtaat vaatteet lopu kesken. Ilokseni voin todeta, että olen hyvin laiska pyykkääjä. Pesukone pyörähtää taloudessani kerran viikossa, jolloin pesen tummat ja vaaleat pyykit erikseen, sekä pyyhkeet, petivaatteet ja alusvaatteet isommassa lämpötilassa (mainittakoon, että perheeseeni kuuluu aviomieheni Jani, 4-vuotias Ninna ja 2-vuotias Nanette). Pyykkään lähes kaikki vaatteet kerralla, ja koska vaatemäärää on kohtuullistettu jokaisen perheenjäsenen osalta, on itse pyykkäys, kuivaus ja lajittelu erittäin vaivatonta.

  Haaste/vinkki: Pohdi, mikä vaatemäärä sopii juuri sinulle. Onko se 50, 100, 150 vai enemmän? Mikä on se määrä, jota jaksat ylläpitää (pestä, silittää, lajitella kaappiin)? Viekö suurempi määrä ylimääräistä energiaasi, vai antaako se sitä? Ota tehtäväksesi koota kaikki vaatteesi yhteen kasaan ja erottele joukosta suosikkivaatteesi yhdeksi kasaksi. Kuinka paljon vaatteita jäi ”Ihan ok.” -tasolle, ja kuinka paljon ”Tykkään!”-tasolle? Mieti, että pärjäisitkö pelkästään lempivaatteillasi.

  Elämänhallinta

  Vinkkejä, kuvia ja videoita rajoja rikkovasta elämänhallinasta - sellaisesta, jossa ei tarvitse pinnistellä ollakseen onnellinen.